Forevermore

“For a moment it seemed that Montreal’s heart stopped beating...” - The Montreal Star

Publicerad 2016-07-29 11:58:00 i Högtider, Mat & Sådant, Resor,

Kikade igenom lådor hemma i 10 December 2015. Hittade något. En souvenir från Montreal. Redan då visste jag var jag ville fira min födelsedag så det kändes skumt.
'Hotel' fångade mitt intresse.
Hmm.. Ja varför inte? Kikade upp det. Såklart hade det brunnit. Natten mellan den 10 och 11 December 1957 förstörde en brand hotellet. Alltså what?? Återfann ju souveniren på kvällen den tionde .... Och den 27 Oktober 1981 stänger det en gång så berömda hotellet i Montreal. Nu är det ett kontor.
Vackert.
Vacker byggnad inte så långt därifrån.
När det så blev dags för att verkligen kolla upp allt att göra på de olika platserna där borta i Canada så plockades souveniren fram igen. Kyrkan. Tja, visst. 
Men vi hittade inget om Saint James Cathedral. Skumt. Souveniren finns ju så då måste kyrkan också ha funnits och visst har det hänt att man rivit kyrkor men visst finns den och den har bytat namn. Den bytade namn till Mary, Queen of The World 1955 vilket betyder att souveniren vi har är äldre än så. Vi gissar på 1940-talet, kanske 1930-talet men vem vet, kanske är den ännu äldre? Ingen vet.
Insidan..
Altaret.
Kupolen.
Orgeln.
Måste medge att den också var vacker.
Vi åt en varsin mjukglass med lönnsirapstopping. Ni förstår inte hur god den var.
Pizza!!
Hittade en supermarket efter pizzan. Där köpte vi bland annat glass. Reese's. Vad tycker ni om Reese's? Jag tycker att den är helt underbar! Aldrig sett glass med Reese's förut. Den var också underbar <3
Jag vet redan nu var jag vill fira min födelsedag 2017. Vi märker om jag får som jag vill =) Nästa stopp: Halifax!!!!!!!!

Dagsutflykt till Gränna

Publicerad 2016-07-25 21:35:43 i Äventyr,

Redan förra Sommaren pratade vi om det, och idag blev det av - Gränna =) Vi gick upp tidigt och körde vi 7.00 och så var vi där bortemot halv 11 vilket låter jobbigare än vad det är kanske - jag sov mest x) Vi började med Brahehus, en ruin som en gång var ett stort slott, vackert dekorerat på både utsidan och insidan. Byggnationen startade år 1637 men stod inte klart förrän i mitten av 1650-talet då man ändrade sig och istället för lustslott blev det ett änkesäte åt Greve Per Brahe den yngre's (Grännas grundare) fru Kristina Katarina Stenbock. Som så ofta på den här tiden drabbade en eldsvåda slottet (1708) och slottet lämnades att förfalla. Inte förrän i början av 1900-talet påbörjades restaurationer varav stora restaurationer gjordes under 1970- och 1980-talet. För att komma till ruinen går man en gångväg under motorvägen.
Lägg märke till duvan <33
Tänk om dessa väggar kunnat tala..
Därborta ligger själva Gränna.
Här har vi källaren. Kan erkänna att jag var lite rädd att väggarna skulle rasa..
Så vackra väggar.
Där vi ställde bilen finns det en restaurang / café samt en butik.
I denna byggnad står en modell av Brahehus som det såg ut en gång.
Amalia Eriksson var det som 1859 drog igång tillverkningen för att kunna försörja sin dotter Ida då maken tragiskt nog gick bort bara en vecka efter födelsen. På den här tiden arbetade inte kvinnor som idag så Amalia fick ansöka om tillstånd tillstånd att driva egen verksamhet.
Självklart kantas hela huvudgatan av polkagriskokerier.
På café Fiket tog vi en varsin Jordgubbsiste (som mer smakade saft) som förmodligen var det godaste jag druckit sedan Ladurée i New York City. Idag var en väldigt varm dag nämligen och i Gränna blåste det nästan inte alls.
Fin utsikt från caféet hade vi också.
Vi hade verkligen svårt att hitta parkering kan jag tala om men vi hittade en i hamnen. Kaos på huvudgatan då alla ville fram samtidigt.
Körde därifrån vid 16.00 och kom hem vid 20 över 7 och tja, jag sov mesta delen hem också x) Mycket intressant att ha besökt Gränna men Gyllene Uttern som är hotell och restaurang var en stor besvikelse. För det första så hade jag en helt annan bild av hur Gyllene Uttern såg ut + att dom hade konstiga rätter. Även fikat verkade skumt. Så vi struntade i Gyllene Uttern, och vi var inte dom enda. Tragiskt när det blir så. En annan besvikelse var själva Gränna - nästan inga souvenirer alls. Hade det varit så svårt att trycka upp tröjor, nyckelringar och pennor? Är bortskämd med USA där det finns souvenirer med nästan allt (även i Niagara fanns ju verkligen allt där det stod Niagara Falls, Canada till exempel). Nåväl, en trevlig dag i alla fall :)

Kiviks Marknad

Publicerad 2016-07-20 21:35:00 i Mat & Sådant, Äventyr,

Kiviks Marknad säger sig vara 'Sveriges största marknad' vilket säkert är sant för här är massvis med knallar (=försäljare) och besökare. Iår startade marknaden den 18:e och idag var sista dagen. Från början hölls marknaden inne i Kivik men i takt med att marknaden växte har den flyttat runt. Nuförtiden hålls den utanför på ett stort fält. 1866 ändrade man datumet för marknaden från Augusti till Juli. Marknaden har sedan dess hållits årligen med undantag för åren under andra världskriget. Vädret var strålande sol men med mycket moln så det blev aldrig sådär jätte-varmt-och-svettigt-så-det-känns-som-om-att-man-ska-svimma.
Testade en jättegod thaimat som var helt perfekt för dagens värme = inte stark alls.
Marknaden var ganska sen iår. Förra året var vi där den femtonde.
Det värsta med att vara där sista dagen är alla sopor och annat äckel som ligger slängt här och var. Förstår inte vad det är för fel på vissa människor?? Soptunna fanns ca. 1 meter bort men tydligen var det för jobbigt / för långt. Stackare.. Det är inte lätt att städa efter sig.
Lone Star Konferenscenter var på plats. Undrar nuförtiden, 'Hur många av er har varit i Texas?'
Deras älgkebab är himmelskt god!! Ni får inte missa den om ni besöker Kiviks Marknad någon gång.
Idag stängde marknaden 17.00 och de andra två dagarna 1.00 (på natten!). Måste göra verklighet nästa år av att köra förbi runt 11 eller 12 nästa år och se om där är belysning över huvudtaget. Inga lyktor syns nämligen till.
En bra dag. Inte alls mycket folk (inte så många hundar heller) och helt okej väder.
 
Saker vi lärt oss under årens lopp / Att tänka på / Tips
  • Bäst är att vara där sista dagen runt då dom öppnar.
  • Ta bilen hit. Buss är värdelöst.
  • Älgkebaben som Lone Star Konferenscenter säljer är himmelsk.
  • Köp det du vill ha när du går förbi för det går inte att hitta tillbaka senare.

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela