Forevermore

De kallar det änglavakt

Publicerad 2016-09-05 09:54:00 i Allmänt,

Det är Söndagen den 28 Augusti 2016 och klockan visar bortemot halv nio på förmiddagen. Jag vet inte varför jag vaknar men jag sätter mig upp i min säng och hinner precis se böcker flyga ut över golvet från högarna vid bokhyllan i mina föräldrars sovrum (hej, jag heter Karin, är tjugo år och sover på golvet i mina föräldrars sovrum eftersom jag konstigt nog känner mig trygg där) Mamma har vaknat och frågar skräckslaget, ''Vad var det!?'' varpå pappa svarar, ''Det är ... Det är brandvarnarna. Åskan... Det är en direkträff'' och först då hör jag dom. De tjuter och jag vill att de ska sluta tjuta, att det här bara är en mardröm. Men det är ingen mardröm, rök har fyllt hela sovrummet på 0.01 sekund (det blev en tryckvåg när blixten slog ner därav att högarna med böcker spreds över golvet i sovrummet) och pappa rusar upp på vinden för att se om han kan se något däruppe. Och däruppe ringer han 112 och berättar vad som hänt. Under tiden han gör detta har mamma och jag förflyttat oss från sängläge till vardagsrum (jag har inget minne av denna förflyttning) där rummet är helt suddigt av röken som verkar komma från vinden. I chocken som uppstår i mig tar jag, i total förvirring, och frigör en hoddietröja som jag tar på mig över pyjamasen samt samlar ihop mina iPhone's + deras laddare, går in i mitt rum där jag samlar ihop de mjukdjur samt Diana som råkar inbefinna sig i min hjärna just då. Många är de gånger jag funderat på vad jag ska ta med mig ut vid en brand. Den här gången ser jag inga lågor och kanske därför var det så pass enkelt att välja. Med famnen full styr jag stegen mot uteplatsen. Därunder tak ligger sakerna så pass skyddade av ösregnet att jag kan hämta dom senare. Röken svider i min hals och det sticker i ögonen; det känns som om att jag ska dö. Efter att jag lagt mina saker under taket på uteplatsen styr jag mina steg mot köket där kaninerna finns varpå jag får en panikångestattack när jag upptäcker att dom verkar må hur bra som helst. Efter en stund så kommer pappa ut i köket och ger mig en kram och vi två bär ut burarna i garaget (som tur är ett skyddsrum) Efter det hämtar jag mina saker på uteplatsen för att lägga in dom i garaget men det är nu låst och jag ropar på mamma att öppna det åt mig. När vi ska gå ut i garaget tillsammans ser vi, och framförallt hör vi brandbilarna. När jag ser dom känner jag ett ofattbart lugn samtidigt som jag känner rädsla. Från det att pappa ringer räddningstjänsten tills det att att dom nu finns på plats går väldigt fort, vilket känns tryggt att veta. Pappa berättar igen hur läget är och brandmännen går in i huset för att undersöka, medans vi sitter i garaget och försöker lugna Lullaby och Thomas, varav Lullaby darrar. Efter en stund kommer två sjuksköterskor och undersöker oss alla tre. När brandmännen konstaterat att det inte finns någon brand (framför allt med hjälp av värmekameror) får vi gå in i vårt hus.
 
Med tanke på vad som kunde ha hänt känns det som gått sönder ganska oviktigt men: antennkabeln är nästan helt uppbrunnen (lokala bränder som tack och lov släckts av sig själv) (till och med röret där kabeln en gång gick inne i vardagsrunsväggen är helt borta; därför blev det en tryckvåg), brännmärken och sotmärken på väggen (där antennkabeln en gång gick) i vardagsrummet samt i mitt rum (som är värst drabbat - vi vet inte varför) Vår kära tjock TV (köpt i Mars 2006!! - varför slänga något som fungerade helt perfekt liksom) har tyvärr somnat in likaså vår DVD-spelare, ett par datorhögtalare + skrivaren (men föräldrnas bärbara dator som båda var inkopplade i mår hur bra som helst??), vår älskade VHS-spelare (nu jäklar blir det jakt på second hand affärer alla lördagar framöver tills vi hittar en) samt förstärkaren till vår vinylspelare. Vissa saker kan vi inte kolla förrän vi har fungerande apparater såsom alla videobanden (magnetfältet kan ha skadat men vi håller tummarna). Sedan denna obehagliga söndag så har vi fått en ny antenn, nya antennkablar och här har varit elektriker som har besiktigat elen. Än är det en del som måste fixas: ny glasruta till mitt rum (pappa mailade en glasfirma igår), målning och tapetsering etc. men det tar vi så småningom.
 
Pappa berättar senare att han varit uppe tidigare på morgonen och dragit ur antennkabeln och våra datorer (ni anar nog inte lättnaden hos mig när han berättade det - min staionära dator + mina högtalare samt min gamla platt TV mår perfekt) samt kollat var exakt åskan befann sig (på blitzortung.org samt dmi.dk) Han hade efter det gått och lagt sig, vaknat och hört en knall långt borta, somnat om, vaknat en stund senare och hört en knall fortfarande långt borta men närmare än förra. Att han precis tänkt tanken att gå upp (han har ont i sina ben) när han hörde den enorma smäll som jag helt missade.
 
Det finns två sorters blixtar: varma och kalla. Varma blixtar flimrar länge och sätter oftast eld medan kalla blixtar slår ner och sen så är det inte mer. Det var alltså en kall blixt som slog ner i vårt hus. Vissa kallar det änglavakt, den sagolika tur vi hade, sen om ens förfäder sitter på ett moln och vakar över en, det tror jag inte på. Mitt rum blev som skrivet mest drabbat så en del saker blev förstörda: två blomkrukor, en nalle jag fick i Florida (vilket är mycket tragiskt med tanke på att jag var genuint glad på den resan), en kula med Anna och Elsa från Frozen, en del plastdiamanter i nyckelringar + en del annat.
 
Det här är något som kan drabba precis vem som helst därför tänker jag även visa bilder längre ner innan en speciell firma tvättade bort det värsta. Den firman lämnade även en rökätare i mitt rum, som förseglades i en dag. Och om ni bor i hus och inte har det så är en jordfelsbrytare en god investering. Den har säkringar som smäller av om det blir ett överslag i huset. Från och med nu kommer vi att ha en helt annan syn på åskoväder (även fast jag alltid varit rädd för den) och vi ska även göra allvar av att städa vår vind (vilket inte kommer att bli lätt alls men vi ska i alla fall försöka få ett par gångar så att man kommer åt alla delar av vinden vilket man långt ifrån gör nu)
 
Mitt rum före tvättning (en del redan utflyttat):
Mitt rum efter tvättning (och mer utflyttning) Saken på fönsterkarmen är ett doftblock (luktar mycket gott = Jenka):
Vardagrum innan tvättning (en del flyttat) Lägg märke till boken nedanför kontakten, den låg under en del tunga böcker på ett bord en halv meter därifrån..
Vardagsrum efter tvättning:
Man ser exakt var antennkabeln gick. Som ni säkert förstår är det vita man ser den nya antennkabeln.
Ett urval av det som blev förstört. Stackars nalle :(
Den helt nyinköpta boxen till vår gamla TV exploderade.
Vår gamla antenn. Även antennförstärkaren exploderade. Hittat en del bitar spridda över hela trädgården. Kommer med stor säkerhet att hitta fler framöver.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-09-05 15:56:18

Usch så hemskt! Tur att ni klarade er.

Postat av: Sanne

Publicerad 2016-09-05 19:40:53

Men fy :c

Postat av: Jaksam

Publicerad 2016-09-06 20:36:07

Ja jäklar vilken änglavakt ni hade. Kram <3

Postat av: Linda

Publicerad 2016-09-07 08:35:22

Usch!! Stackars er!! <3

Postat av: Ida

Publicerad 2016-09-07 19:29:04

Usch :(

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-09-08 17:38:58

Aw stackars nalle :( Men tur att ni klarade er <3

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela