Forevermore

Skarhults Slott

Publicerad 2019-08-31 21:40:00 i Äventyr,

Jag hade aldrig tidigare hört talas om Skarhults Slott. Inte ens föräldrarna men så, för länge sedan såg vi en annons om en utställning där om Ester Blenda. Ester, som klädde sig i byxor i en tid då kvinnor gick i lång kjol eller klänning, drack sprit, rökte, svor och körde motorcykel var en journalist som reste runt i världen, var med om en jordbävning i Japan, åkte under godståg i Amerika, var kär i en kvinna och som tog jobbet som piga för att skriva om hur det var. Hennes bok Ann-Mari inspirerade Astrid Lindgren till att skriva Pippi Långstrump. Det var en väldigt intressant utställning. Ibland känns det inte helt rätt att ta bilder så därför har jag inga bilder från utställningen men bor ni i Skåne eller har vägarna förbi innan 29:e September så besök den.
Fikade i deras café. Det låg i källaren. Elakt café som inte skrev att kanelbullen innehåller kardemuma. Tänker inte på att fråga alltid då man ju inte har kardemumma i en kanelbulle så jag åt bullen och mådde sedan lite illa. Jag tål nämligen inte kardemumma. Inte jättemycket men ändå :(
Källaren var himla cool. Påminde en del om källaren på mammas arbete.
Jag älskar såna här dörrar och fantiserar alltid om vart de går..
Efter caféet var det dags för utställningensom visar tjugor slottsfruars liv på plats i salar de byggt, verkat och dött i. Trappan <3
Spår av det förgångna.
Taket i utställningen om 1700-talsrummet, wow alltså.
Och ljuskronan i mitten är ju helt fantastisk.
Kakelugnen i rummet om 1900-talet blev jag kär i.
Och sen så åkte vi vidare till Skarhults kyrka som inte ligger så långt från slottet varav den här gravstenen fånga mitt intresse väldigt fort. 'Samt deras aflidne barn' Inga namn, inga årtal. Man kan fråga sig varför. I hela mitt liv har jag aldrig sett en liknande gravsten förut. Och sen, yrket, före detta, på en kyrkogård är ju alla före detta sitt yrke..?
Det ligger en del människor begravda ur släkten som äger slottet idag där.
Hugold, det namnet hade jag aldrig tidigare hört.
Via en stig i närheten av parkeringen till kyrkan, över en bro och in på slottsområdet ligger det en ruin.
Den har anlagts och är alltså inte en byggnad som förfallit. Däremot är den byggd ovanpå grunden av ett gammalt växthus.
Och här har vi så slottet från en annan vinkel.
Jag älskar slott. Tänker mig ofta in i att bo på ett men det är ju en himla massa arbete också.. Kanske i framtiden någon gång.

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela