Forevermore

12/11 1900

Publicerad 2019-11-12 21:26:20 i I Historien,

Världsutställningen 1900 avslutas idag, för 119 år sedan. Den invigdes den 14:e April samma år i Paris, Frankrike och besöktes av 50 miljoner människor.
 
The Porte Monumental var entrén till själva utställningen. Den lystes upp av 3.500 glödlampor nattetid. 40 tusen människor i minuten passerade detta valv för att komma in till de 26 stånden inne på området. Statyn i mitten var 6.5 meter hög och kallades La Parisienne.
Grande Roue de Paris var ett 100 meter högt, och därmed vid sin tid världens högsta, pariserhjul som invigdes under Världsutställningen. Det monterades ner tjugo år senare. Pariserhjulet var så stort att dess passagerarvagnar användes som hus under Första Världskriget. Det behöll sin plats som världens högsta ända till 1989 då Cosmo Clock 21 byggdes i Yokohama, Japan.
The Palace of Electricity (i bakgrunden) och Water Castle var ett stort palats som var 420 meter långt och 60 meter brett. Dess form påminde om en påfågel med fjädrarna uppe. De här palatsen var de mest populära på hela utställningsområdet. Det gula i övre delen av bilden är en stjärna och en chariot. Den var 6.5 meter hög och höll en fackla som gick på 50.000 volt. Den drevs av ångmaskinerna och generatorerna inne i palatset. Besökare kunde gå in i byggnaden och se de ångdrivna generatorerna som drev hela utställningen. 200.000 kilo olja i timmen gick åt till att producera lyset för hela området. Water Castle hade en enormt stor fontän där 100.000 liter vatten i minuten cirkulerade i minuten. Tack vare The Palace of Electricity lystes fontänen upp på kvällen i olika färger.
The Aquarium var det största i världen på sin tid. Besökarna såg de enorma vattentankarna som var och en var 38 meter långa, 18 meter breda och 6.5 djupa i ett 722 meter långt galleri under jorden. Vattentankarna innehöll ett stort antal olika djurarter.
 
Motion Picture var en plats för rörlig film som presenterades av Bröderna Lumière. En mycket populär attraktion var Mareorama där besökarna kunde ''åka båt'' från Villefranche i Frankrike till Constantinople i Istanbul, Turkiet. Besökarna stod på en reling av en skeppssimulator där de såg målade bilder passera städer och landskap. Illusionen drevs av ett maskineri som rörde skeppet samt fläktar som blåste vindpustar som gav en känsla till att verligen vara ute på havet.
The Moving Sidewalk var en väldig populär och användbar attraktion på grund av Världsutställningens stora folkmängd. Det var precis som det låter, en rörlig bana där passagerarna kunde gå på via olika stationer. Det kostade att åka på bandet. Trottoaren kom man åt via en sex meter hög plattform. Passagerarna gick på platformen och vidare ut på trottoaren som gick lite mer än fyra kilometer i timmen, och vidare till en snabbare trottoar som gick 8.5 kilometer i timmen. Den rörliga banan hade handtag så att passagerarna kunde hålla i sig, eller så kunde de gå.
Här har vi stationen vid Les Invalides.
Globe Céleste var ett jordblobsformat planeterium som visade natthimlen. Globen var 45 meter i diameter och dess blå och guldiga yttre var målat i sjärntecknens egna tecken. Globen var placerad på ett murverk som var arton meter högt, med stöd av fyra pelare. En blomsterträdgård omgav jordgloben. Åskådarna satt i armstolar inne i Globe Céleste och tittade på en presentation av stjärnorna och planeterna som projekterade ovanför deras huvuden. Olyckan. Det hände en olycka på området den 29:e April när en av ramperna upp i jordgloben kollapsade på gatan nedanför. Nio personer miste livet. Frankrikes regering förordar de första förordningarna för användandet av förstärkt betong.
56 länder bjöds in, 40 dök upp. Varje land betalade för sin egen paviljong som var idéer på hur byggnation kunde se ut. Sverige's paviljong var tillexempel tolkad av dåtidens epok jugend och bestod av torn och balkonger med gångbroar mellan sig. Den var utsmyckad med flaggstänger samy björklöv och med sina ljusa färger drogs uppmärksamheten dit.
Wow, vad coolt det hade varit att åka dit i en tidsmaskin och gå runt på området och upptäcka allt det här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela