Forevermore

Vaccinet mot smittkoppor

Publicerad 2020-05-14 20:43:24 i I Historien,

Den 14/5 1796 använder Edward Jenner vätska från kokoppor och injicerar en åttaårig pojke via två ytliga rispor i huden. Detta leder till att pojken blir sjuk i kokoppor men han blir från och med nu skyddad mot smittkoppor.
'Den här mannen vaccinerade sig inte' 1941 tas den här bilden på en man för att få amerikarna att vaccinera sig mot smittkoppor. 
 
Smittkoppor orsakas av virus och drabbade endast människor under minst 3.000 år. Under 1900-talet dör minst 300 miljoner människor i smittkoppor. De som inte dör blir blinda, döva eller vanställda av ärren. Idag finns viruset i laboratorium.
 
De som fick viruset fick först hög feber och värk samt illamående, ungefär som vid en influensa. Febern sjönk och röda fläckar dök upp på huden. De blev blåsor och febern stiger kraftigt. Efter någon vecka blir blåsorna hårda och trillar av, om man hade tur. I värsta fall blev blåsora blodiga och det innebar oftast döden.
Benjamin Jesty år 1805
Redan 1774 härjar smittkoppsepidemin i Benjamin Jesty's grannskap men han upptäcker att två av hans mjölkerskor, som tidigare har varit sjuka i kokoppor, inte blir smittade av smittkoppor fast de inte håller sig ifrån smittade. Eftersom även Benjamin varit sjuk i kokoppor låter hansmitta sin fru och sina två söner med kokopper. Hela familjen överlever epidemin. Benjamin låter sina söner få en variolisation (utförs genom att var från en smittkoppa rispas in i en människas hud vilket leder till en lindrig smittkoppsinfektion) 1789. Även andra barn i området genomgår detta och de barnen var det enda som inte fick någon smittkoppsreaktion. Benjamin insér att han kommit på något alldeles extra och vaccinerar andra människor i området. 1805 talar Benjamin om för Jennerian Society att han utfört vaccineringar. De ger honom erkännandet att han är den första som givit vaccin och han får åka till London där han får poträttet ovan målat.
Edward Jenner
Edward var son till en handelsman men praktiserade till läkare efter avslutad utbildning. 1786 hör Edward en bondkvinna säga, ''Jag har haft kokoppor så jag kan inte få smittkoppor'' Dessa ord sätter sig djupt hos Edward, som under hela sitt liv undersöker kokoppor och smittkoppor. 1796 bryter kokoppor ut på en gård och den 14/5 testar Edward att ta vätska från kokoppor från handen på den unga mjökerskan Sarah Nelmes. Han injicerar drängens åttaårige son Phipps med sekretet. En kokoppa utveckar sig på Phipp's arm och efter sex veckor gör Edward en variolisation mot smittkoppor. Phipps får ingen reaktion för han är nu immun mott smittkoppor. Till en början möts Edward av kritik och ingen tror på honom men snart sprids hans kunskaper runt hela världen och han får 1804 10.000 pund sterling och 1807 20.000 pund sterling. Edward skapar ordet vaccinering. Vaccinia är latin och betyder kokoppor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela