Forevermore

Bambis barn

Publicerad 2022-04-01 16:00:36 i Allmänt,

30/12 upptäcker jag att Felix Salten skrev en uppföljare kallad Bambis Kinder: Eine Familie im Walde år 1939. Detta är ingen sagobok utan en novell för äldre barn.
Har du inte läst boken så ignorera detta (om du inte ville veta handligen ändå):
Tvillingrådjuren Geno och Gurri lär sig skogens höjdpunkter och farligheter medans deras mamma Faline uppfostrar dom till till att bli vuxna. Deras pappa, Faline's kusin Bambi, passar dom ibland när deras mamma är upptagen. Under sina liv träffar Geno och Gurri Lana och Boso som är moster Rolla's tvillingrådjur.
 
En dag attackeras Gurri av en räv men överlever eftersom en jägare skjuter räven i sista stund. Hon tas iväg av människan som kallas Han vilket är djurens term för människan. Hon tas till Hans ställe och där träffar hon hunden Hector och en berguv han fångat. Uglan sitter i bur och berättar för Gurri om hur han använder honom som ett lockbete för att locka fram kråkor och rovfåglar så jägaren kan skjuta dom. Bambi hittar sin dotter och han berättar för Gurri att han ska komma varje kväll för att lära henne hoppa över staketet tills hon klarar det men när han ser Bambi's spår släpper han Gurri fri.

När hon återvänder till skogen är det spänt mellan hennes familj och moster Rolla's familj. Rolla frågar Gurri vad som hände men hon vill inte prata för hon tror att det inte skulle hedra hennes mirakulösa räddning.

En dag blir Rolla attackerad av en varghund som heter Nero. När hon försöker fly från honom leder hon olyckligtvis utan att veta Nero till där Faline och de andra gömmer sig. Varghunden riktar sitt intresse mot Geno och jagar istället honom. När Faline ser Geno försvinna skäller hon ut Rolla för att ha offrat hennes son. Efter att Bambi räddat Geno från Nero återförs han till sin mamma och sina syskon. När de ser Rolla ger Gurri henne ett varmt välkomnande medans Boso börjat hata dom. Han börjat motarbeta Geno. När Faline och barnen går har en familjefejd startat mellan de båda familjerna.

Geno får sin horn och han och Gurri upptäcker två föräldralösa manliga rådjursbarn som heter Nello och Membo. Faline beslutat sig för att adoptera dom som nya vänner till sina barn så att de kan glömma sina fiender. När Geno blir äldre träffar han på Lana. Boso kommer då och utmanar honom på duell men Geno vägrar. Boso börjar kalla Geno en fegis. Vid tredje försöket går Geno med på utmaningen. Han vinner, föreslår vapenvila men Boso går iväg.

En dag skjuts Boso av en pojke men innan pojken hinner döda honom har Boso flytt. Han springer på Bmabi som lär han samma tekniker hans far lärt honom. Pojken kommer senare till ängen och försöker döda Faline och Rolla i tron att de är män. Precis när han ska skjuta hoppar Bambi fram och jagar honom bort.

I slutet har de två familjerna återförenats och Faline låter sina tvillingar gå sina egna vägar. På sista sidan har hon fått ett nytt barn vid namn Ferto. Detta saknas från de engelska utgåvorna av boken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela