Forevermore

11/11 1918

Publicerad 2019-11-11 22:47:00 i I Historien,

101 år har gått sedan Första Världskriget avslutades. Allting börjar med att Franz Ferdinand, tronföljare i Österrike-Ungern samt hans hustru Sophie båda blir ihjälskjutna i Sarajevo, Bosnien. Österrike-Ungern misstänker att Serbien ligger bakom dådet, eftersom gärningsmannen är därifrån, och därför förklarar de krig mot Bosnien. Kriget sprider sig. Fyra år senare har 16 miljoner människor mist livet i något som för alltid förändrar världen.
Människor som firar slutet av Första Världskriget utanför Buckingham Palace i London, England den 11/11 1918.
 
1914, när Första Världskriget börjar är flygplan fortfarande sköra. Vetenskapsmän och ingenjörer arbetar hårt med att utveckla flygplanen så att de blir starkare och säkrare. I början av Första Världskriget har Frankrike 140 flygplan, i slutet har de 4.500. Den giftiga gasen på land leder till utveckligen av gasmasker. Olika typer av fotografering samt ljudinspelning utvecklas också. Kapten Oswald Robertson jobbar som läkare i armén. Han förstår att blod måste lagras så att patienter med blodförlust inte behöver dö. Han använder Trinatriumcitrat så att blodet inte ska levra sig. Något som kallas Thomas splint uppfinns. Det används på soldater som brutit ett ben. I början av kriget dör fyra av fem soldater på grund av infektioner som uppkommer på smutsiga fältsjukhus. 1916 överlever fyra av fem, på grund av att Thomas splint används. Med männen ute i kriget fanns det lite folk till fabrikerna. Då hoppas kvinnorna in som ersättare. De arbetar på spårvagnar, bussar, som sekreterare, på gårdarna. Modet ändras också. Kvinnor bär byxor för första gången och längden på håret blir kortare.
Folkmassa i Lyttelton på Nya Zeeland vinkar adjö till soldater som deporteras för att tjäna i Första Världskriget, 17/4 1918.
Skadade soldater evakueras på bårar i träskmarker. Oktober 1917.
Franska soldater äter lunch under Eiffeltornet i Paris, Frankrike, Juni 1915.
Sovande soldater i La Harazee, Frankrike, July 1917.
Vägarbetare och gående stannar upp och tar av sig sina hattar i respekt för Den Stora Tystnaden, tystnad som varade i två minuter klockan 11 på förmiddagen den 11/11 1919, ett år efter Första Världskrigets avslut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela