Överraskningar i ägg
Jag och mamma bakade mandelmusslor idag och efter det gjordes degen till klenetterna. Det behövs mycket ägg till den degen. Oftast köper vi våra ägg från en gård där hönorna är ute och äter vad de än hittar vilket ger väldigt fina, goda och gula ägg = perfekt i bakning. Denna gång hade vi ägg från en second hand affär där ägaren har hönor. Mamma knäckte ett efter ett. Inga var sura. Jag tittar på henne när hon knäcker ett ägg och jag ser något skumt med det ägget. Hon lägger det i en tekopp. Det är ett foster. Varken mamma eller jag har nånsin sett kycklingfoster i verkligheten. Jag minns bildserien från biologiboken i skolan där de olika stadierna från foster till kyckling var uppritade. Det är inget stort foster men man ser ögat och början till kroppen relativt tydligt. När pappa kommer hem visar jag tekoppen. Han blir lika intresserad som jag. Han hade höns i många år men har aldrig sett något foster i något ägg. Han häller upp fostret i ett glas och nu ser man tydligt begynnelsen till ett huvud. Hade långväga planer på att köpa formalin och ha fostret i en burk i min hylla men formalin är tydligen farligt och går inte att köpa. Mest bakade jag och mamma hösten 2018 då jag köpte min första gamla kokbok. Vi bakade massor. Och till gamla recept användes endast ägg från gården. Många var sura. Många var befruktade. Den bruna fläcken som blir ögat fanns där i varierande storlek men där var aldrig något foster. Dagen idag har varit jobbig, som alla dagar är, men detta som hände gjorde dagen bättre. Av respekt för fostret har jag inga bilder på det men ...

Vad är det? Det undrade jag och mamma så när pappa kom hem visade jag fotografiet. Fläckarna är blod. Hönan ar fått ett slag på sin äggledare. Han sa att hönan antagligen försökt flyga och störtat. Fläckarna är i vitan på ägget. Ofarligt att använda men intressant att se.