Forevermore

Det första telefonsamtalet

Publicerad 2020-03-10 22:42:23 i I Historien,

... rings av Alexander Graham Bell på den här dagen, för 144 år sedan. De första orden blir, ''Mr. Watson, come here, I want to see you''
Alexander Graham Bell
Alexander Graham Bell har fått äran för att ha uppfunnit telefonen, något som inte stämmer. Den 7/3 1876 lämnar Alexander in sin patentansökan, endast en timme efter att Elisha Gray ansökt om sin. Elisha's apparat fungerar men det gör inte Alexander's. Trots det beviljas alltså Bell sitt patent.
 
Redan omkring 1849 finns en man, Antonio Meucci, som ansöker om patent den 28/12 1871, men han har inte pengar till att betala för sin ansökan. Under hela sitt återstående liv försöker Antionio hävda sin rätt till patentet men när han dör 1889 avstannar processerna. Alexander's patentansökan upphör i Januari 1993 och den 15/6 2002 erkänner amerikanska representanthuset Antonio Meucci som uppfinnare av telefonen.
Antonio Meucci
Men på den här dagen, för 144 år sedan, ringer alltså Alexander Graham Bell det första telefonsamtalet till sin assistent Thomas Augustus Watson i rummet brevid och meningen, ''Mr. Watson, come here, I want to see you'' blir historisk. Thomas själv ansåg dock att meningen som sägs var, ''Mr. Watson, come here, I want you'' Alexander Graham Bell's telefonsamtal blir så välkänt att han ombeds göra om det 1915 för att formellt öppna telefonlinjen mellan Amerika's östra och västra kuster. Alexander ringer från New York till sin assistent i San Francisco och säger samma mening, ''Mr. Watson, come here, I want you'' men den här gången svarar Thomas Augustus Watson att det förmodligen lär ta en vecka för honom att komma.
Thomas Watson

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på queenofdarkness@icloud.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela