Forevermore

Hindenburgolyckan

Publicerad 2020-05-06 10:27:04 i I Historien,

Den 6/5 1937, för 83 år sedan inträffar Hindenburgolyckan.
 
Hindenburg som var 245 meter långt och 41 meter i diameter var ett luftskepp som hade en maxhastighet på 135 kilomter i timmen gjorde sin första flygning 4/3 1936 Året efter hade det tio inbokade flygningar mellan Europa och USA. Hindenburg utgick från Frankfurt i Tyskland den 3/5 Starka vindar försenade resan men gick sedan bra tills det skulle docka i Lakehurst i New Jersey.
Hindenburg kort innan olyckan
Luftskeppet var avsedd att fyllas med helium för att kunna gå men eftersom amerikarna lagt beslag på det var tyskarna tvingade att använda vätgas som är mycket brandfarligt. Hindenburg fattar eld när det ska docka med en 90 emeter hög mast. Elden sprider sig och efter endast 34 sekunder har resterna av Hindenburg störtat mot marken. Av 36 passagerare och 31 besättningen ombord dör 13 passagerare och 22 i besättningen. Även en person på marken avlider. Dödsorsakerna mellan dessa avlidna beror antingen på elden, kraschen, brandröken eller av fallande bråte som krossar dom. Någon orsak till varför Hindenburg fattar eld har aldrig givits och det diskuteras forfarande.
Hindenburgolyckan innebär slutet på en kort luftskeppsepok trots att de inte var många olycker. En zeppelinare vid namn Graf Zeppelin hade gått 1,6 miljoner kilometer utan att en enda person hade dött men radioreportage och bilder från Hindenburg bidrog säkert till att luftskeppen var utdömda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela