Forevermore

Maglehem och Hörröd

Publicerad 2021-05-02 23:14:00 i Äventyr,

Pappa hörde på radio i förra veckan och de talade om pestkyrkogårdar. Han skrev ner dom och idag utforskade vi två av de platserna. Först åkte vi till Maglehem. Pappa körde först fel så han fick vända. En man var ute på sin tomt och honom frågade pappa. Han berättade var kyrkogården låg men det var en återvändsgränd som slutade vid ett bostadshus = otroligt smalt så pappa fick backa hela vägen tillbaka. Man såg stora vägen från återvändsgatan och där pappa först kört såg man den också. Kanske kunde man gå runt..? Det kunde man. Pappa parkerade bilen och han och jag gick och kikade på platsen. Enligt raa användes aldrig denna pestkyrkogård men egentligen kan de inte veta då inga utgrävningar har gjorts.(null)
En björk har fallit på muren. Så tragiskt de inte flyttat undan den.
(null)
Tänk att dessa stenar kanske legat sedan medeltiden ... En tredjedel av Sveriges befolkning dog av pesten på 1350-talet men den kom även tillbaka ett antal gånger på 1700 talet.
(null)
Att denna bild blev såhär kanske tyder på en viss energi för någon annan förklaring finns inte.
(null)
Andra pestkyrkogården finns i Hörröd och det var en luring kan jag nämna. Vi har kört den vägen massor av gånger men aldrig noterat muren eller skylten som finns nästan precis brevid vägen vilket är väldigt konstigt. Blodboken syns i bakgrunden.
(null)
Enligt raa användes denna kyrkogård inte heller men som jag skrev tidigare kan de ju inte då inga utgrävningar har gjorts. Och varför skulle föreningen plantera ett vårdträd på en tom kyrkogård.
(null)
Så mycket magi.
(null)
Tänk om stenarna kunde prata.
(null)
På väg till pestkyrkogården i Hörröd körde vi förbi något annat mysko som mamma noterade så vi körde tillbaka samma väg. Trappan var inte lätt att komma uppför.
(null)
svenska kyrkans hemsida kan man läsa: I Hörröd fanns en medeltidskyrka som omkring 1820 var så förfallen att det regnade in och vattnet samlades i pölar inomhus. Först tänkte församlingen renovera och bygga till och ansökte om rikskollekt för att kunna genomföra bygget. Man fick rikskollekt men fick ändå vänta nästan 30 år innan tillräckligt med pengar fanns för ombyggnaden. Istället för om- och tillbyggnad beslöts att en ny kyrka skulle uppföras väster om den gamla kyrkan, vilket kostade ungefär lika mycket som en ombyggnad.
(null)
Så himla synd man inte kan läsa allt.
(null)
Undrar om det spökar här på nätterna..
(null)
Undrar varför dessa står kvar. Måste ju funnits fler som stod upp.
(null)
På en kan man i alla fall se solnedgången och ett hjärta.
(null)
Det är något visst med spruckna gravstenar.
(null)
Fin utsikt är det. En kvinna berättade att vid midsommar brukar de faktiskt ha gudstjänster här uppe vid altaret. Hon sa även att hon skulle tala om för de som sköter om den här platsen att placera en skylt vid vägen så att alla vet vad det är de beskådar.
(null)
Idag såg vi en stork💓 Jag har i mitt liv aldrig sett en stork på så nära håll förut. Den var rädd till en början men inte länge.
(null)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela