Forevermore

Bombplanet 1944

Publicerad 2023-05-29 16:13:00 i I Historien, Äventyr,

I Svensköp finns ett minnesmärke över ett bombplan som störtade där 1944. Midsommarafton förra året körde vi en runda och såg skylten om minnesmärket. Då hade vi inte varit där på okänt antal år. Nu var skogen avverkad och vi letade då men vi hittade det inte. Det var en sådan oerhört varm dag och så mycket uppvuxet överalt så vi tänkte att, ''Nä men vi tar det till hösten istället'' men så blev det alltså inte. Men för tre söndagar sedan tänkte vi att nu tusan ska vi hitta monumentet. Pappa kollade på google maps och han ringde till och med en som borde kunnat veta men han sa att det hade blivit förstört i avverkningen av skogen. Eller ja, det var vad han trodde alltså. Igår var vi så där igen och letade. Med google maps karta i huvudet gick pappa där den sa att minnesmärket skulle vara men där fanns såklart inget minnesmärke. Under tiden hade jag och mamma fortsatt in på skogsvägen för att få oss en promenad och på tillbakavägen sa hon, ''Vad är det som lyser?'' Det var tavlan med informationen. Precis där min känsla hela tiden sagt att minnesmärket skulle vara fanns det alltså. Varför jag ej gått på min känsla har flera orsaker. Men det hittades i alla fall. Så jag tänkte skriva om det. Denna bilden togs förra söndagen då det var molnigare än igår och kanske var det därför skylten glimmade till.
Resten av bilderna tagna igår. Skylten leder in på en skogsväg. Man kan parkera där. Plats för en bil. Kör inte för långt in om ni ej har terrängående bil. Gå sedan upp till stenen.
Om man så går på vägen som går åt vänster när man kommer upp till den stora stenen ....
.... så kan man inte missa det.
Väldigt övervuxet är det vilket inte är okej. På skylten står detta (skriver ut texten för den är svår att läsa på grund av solen); Natten mellan den 29 & 30 augusti 1944, tjugo minuter efter midnatt störtade här en Brittisk Lancaster Type 683 DWG.N.o G 1504 Capacity G4 88. SW GBAF Pilot ombord var Flight Sergeant King. Efter passage av Skånes luftrum lades kursen mot Bornholm där man sedan skulle svänga söderut mot bombmålet Stettin i Polen. Då man lämnade Skåne och flög ut över Hanöbukten, med kurs mot Bornholm träffades flygplanets stjärtparti av projektiler från ett tyskt nattjaktsplan. Bomplanet blev svårt skadat och förmodligen dödades akterskytten vid detta anfall. Piloten fann Lancastern svår att styra och beordrade besättningen att hoppa i fallskärm men innan dess vände han tillbaka mot Skånekusten för att de skulle komma över land. Dessvärre hoppade de för nära kusten och drev ut över Hanöbukten. Där landade de i mörker och drunknade. När piloten insett att hans besättning lämnat planet hoppade han själv och landade i Ilnestorp, strax öster om Svensköp. Planet var nu herrelöst och flög först förbi Svensköp, gjorde en u-sväng och tog åter kurs mot Svensköp. Strax innan nedslaget  kom en första explosion och därefter tog planet mark med full bomblast. Smällen blev fruktansvärd och endast smådelar av planet fanns kvar på nedslagsplatsen. Fönster på hus och byggnader slogs in flera kilometer från nedslagsplatsen. Frosta Härads Hembygdsförening har till minne av den döde akterskytten som var kvar i planet när det störtade, rest detta minnesmärke. Detta är en kopia av den propeller man hittar här på nedslagsplatsen.
Plaketten under propellern;
Mystisk sten precis i närheten. Kapsylen leder till ett rör med oklart innehåll. Väcker många frågor. Och varför är där fyra bultar? De stämmer in på de som propellorn sitter fast i.
''Hur kunde planet göra en u-sväng av sej själv?'', frågade jag pappa. Han sa det berodde på vindar men tyckte ändå att det var skumt. Min teori är att han som var kvar i planet var svårt skadad men att han levde. Kanske svimmade han av sina skador och vaknade upp precis över Linderöd. Kanske tog han sina sista krafter för att styra planet så att det inte skulle störta i en by. De tankarna ger hela alltet ett djup än djupare. Inlägget var klart och redo att publiceras men så googlade jag och fann en mycket intressant hemsida. Där fanns mycket information om detta. De som var ombord planet var Pilot Douglas King 24år (den ende ombord som överlevde), Färdmekaniker John Patrick Callan 22år (saknad te havs), Navigatör Walter Watson 30år (saknad te havs), Bomfällare John Fitzgerald 23år (saknad te havs), Akterskytt Herbert William Causley 22år (kvar i planet - begravd på Pålsjö Kyrkogård i Helsinborg), Radiooperatör Charles Burton Hill 26år (begravd på Pålsjö Kyrkogård i Helsinborg) samt Tornskytt Derrick Leonard Moon 21år (begravd på Pålsjö Kyrkogård i Helsinborg) Vänligen klicka HÄR för att läsa orginaldokument, se bilder på de som var ombord och mycket mer. Målet är att en dag besöka Pålsjö Kyrkogård i Helsinborg. När det blir av införs länken till det inlägget HÄR.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin

Du får gärna kontakta mig, om vad som helst, på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela